Posted By: Drs (Fortran je muj kamarad) on 'CZyummies'
Title:     Re: jak na burito
Date:      Thu Sep 21 21:04:30 2006

Ahoj,

vzhledem k tomu, ze jsem v soucasne dobe v Novem Mexiku, citim se povolan na 
otazku odpovedet. 

> rad bych si doma udelal buritos s kurecim masem, ale narazil jsem na par 
> problemu: 
> -kde koupit kukuricnou mouku
> -kde sehnat ty spravne cerne fazole
Bohuzel s tim moc neporadim.
Ale jen tak ze srandy jsem zkusil google, kukuricna mouka napr. v Praze 
Modranech: http://www.bezlepka.prodejce.cz/2.php, fazole nemusi byt cerne, 
velice casto se pouzivaji hnede/cervene. Ale urcite i cerne pujdou koupit. 

> -jak vyrobit takovou tu kremovou zelenou kasi (rekl bych ze to je z 
> avokada a mozna kysane smetany, neni to palive, ale vic o tom nevim).
Guacamole. Mnamka maximalni. Extaze pro vas jazyk :-).
Standardne vypeckovat avokada, vybrat duzninu, pridat cesnek, cibuli, 
nasekane rajce, limetovou stavu a cilantro (sakryz, jak se to rekne, takova 
na pohled skoro bazalka se strasne vyraznou chuti, dava se treba na krevety a 
je snad ve vsech receptech thajske kuchyne - je to koriandr ???). Pak dosolit 
a dopeprit podle chuti a je to. Nekde jeste pridavaji rozemlete papricky 
zeleneho chili, ale bezne to neni. 

Zalezi na tom, pro koho chces jidlo pripravit, ale jestli chces byt za machra, 
tak doporucuji nepripravovat guacamole predem, jen si nachystat prisady a pak 
to vyrobit u stolu (jako to delaji ve vetsine lepsich mexickych restauraci). 
Kdyz se to umi, je to perfektni show. Kdyz jsem tohle zkousel v cechach, tak 
jsem ale mel problem sehnat opravdu zraly avokada. Mely by byt az trosku 
namekly, jinak to neni ono. Jo a guacamole se nedavaji jako priloha jen k 
buritu, ale ke spouste dalsich mexickych jidel. 

Jinak burito jako takove je vetsinou jen to maso zabalene do tortily (i kdyz 
asi zasteji byva mlete hovezi, kureci je taky caste). To burito se pak 
vetsinou polije roztavenym syrem a zelenym nebo cervenym chilli. Zelene je pro 
vetsi drsnaky :-). Jako prilova byvaji ty fazole (ja se asi casteji setkal s 
hnedymi), obcas i ryze, pak to guacamole, kysana smetana (zvlast, neni v tom 
guacamole), neco na zpusob naseho rajcatoveho salatu s cibuli, a samozrejme 
chilli podle chuti. 

Ale mezi nama, burito je sice klasika, ale jsou mnohem lepsi mexicky jidla. 
Takovy chile verde (polevka ze zelenyho chilli - zrovna jsem mel k obedu :-)) 
nebo hovezi fajitas, to je teprve posusnanicko ...

> Cobra

                                          DrS
------------------------------------------------------------------
To jen aby rec nestala ...

Search the boards