Posted By: OldCzech ( ) on board 'CZyummies' Title: Re:Rumova zavarenina??? Date: Mon Sep 07 15:34:30 1998 WWW-Info: posted from 207-172-38-61.s61.tnt8.ann.erols.com SALVETE, vsichni, esp. OK a Suzanne! Je mi nejasne proc to nazyvate "zavarenina" kdyz se to nevari. V anglictine se tom,u rika "rum-pot" v nemcine "Rumtopf"; ve lepsich delikatesach se to da koupit hotove, Suzanne, ktera byla v Anglii, se o tom mohla presvedcit v Herrods. Ja delam rum pot kazdy rok, uz asi 30 let, puvodne jsem jej (ten rumpot) pocinal na jare, ale kdyz jsem zjistil, ze veskere ovoce se dostane cely rok, nalozim novy, kdyz ten stary dojde. Pokud se rumu tyka, doporucuji 3 druhy: rakousky Strohrum, ktery ma nejsilnejsi aroma, bily Vieux Crouzon a Baccardi gold, podle toho, k jakemu ucelu rum pot zakladate. Ja jej pouzivam skoro vyhradne jako preliv na zmrzlinu, jako desert. Vsechno ovoce musi byt meticulously umyte a utrene do sucha, nedoporucuji angresty ani rybiz, protoze tyto bobule maji tendenci se rozpliznout, po letech jsem se koncentroval na atandardni jahody, merunky, broskve, cerne, cervene a bile tresne, bile a cerne vine bobule. Mimochodem, kdyz uz nakladate ovoce, doporucuji nalozit bile tresne (myslim, ze jsme tomu rikali "chrupavky" do brandy - nejlepsi kombinace je Asbach Uralt; nejmene rok, dobre uzavrene nechat stat! Ja sice nepiju alkohol, ale po slusne veceri si dovolim buter-peacan ice cream s rumtopem. A pokud se puvodu tyka, myslim, ze rum pot vznikl v Anglii; a jestli na to nezapomenu, tak privezu Suzane malej rumtop az zavitam do Republiky. oldczech