Posted By: KrupickaM (NATO se*u) on 'CZyummies' Title: Re: Vitaminy Date: Tue Apr 27 19:25:09 1999 > Tohle mi musi nekdo rict: > a) susena paprika - cerstva paprika je znama svym vysokym obsahem vitaminu > C, jak je to s tim, kdyz se ususi a pomele. Suseni bych nevidel jako velkou ztratu, ale vit. C se nici pri teplotach AFAIK nad asi 70 stupnu. Mleti nevadi. > b) krajeni - zelezne (?)(hlinikove(?)) predmety udajne nici vitamin C, jak > rychle se to deje? kolik % se ho znici kdyz napr. rozkrojim pomeranc? Netusim, snad to souvisi s tim, ze se hlinik muze snadno oxidovat... tohle bych musel nastudovat. Ale s blizicimi se zkouskami se na to dostane pozdeji. > c) co brambory, taky se pise, ze tam je dost vit. C vzhledem k tomu kolik > jich clovek sni, pocita se to ale na syrovy, vareny, peceny, jinak upraveny? > Co s nima mam delat, aby tech vitaminu tam zustalo co nejvic? Snad ne jist > syrovy. Obsahuji. Ale varenim se ztraci. Da se tomu predejit tim, ze hazes brambory az do vrouci vody. Moc to nepomuze, ale aspon trosku. > Vosoba Nastuduju, je to zajimava problematika. A neni uplne mimo obor. Martin ==-Martin Krupicka-===-krupickam@writeme.com-===-ChatNick: Mrqa-==