Posted By: Jixipen (Jixipen) on 'CZyummies'
Title:     Polivka (Re: na post z czHelp)
Date:      Mon Feb 23 15:42:28 1998

Ahojky vsichni!
 Na czhelp se objevil zajimavy dotaz co delat z polivkama z Vitany, aby nebyly 
tak slany.... a ja zacala psat odpoved a kdyz mi prislo, ze je moc dlouha, 
usoudila jsem, ze ji radsi poslu sem......

 Tak tedy:

>   Odkazan obcas na vlastni kulinarske vytvory, pater moji tvorby je :
odkazana dosti casto na vlastni kulinarske vytvory si troufam radit i takto
verejne.

>  - polivka :-) 
>   No a zajimalo by me, jak zabranit tomu, aby takove ty Vitanacke polevky
> byly tak zkur***e slany ?
Mozna jist nejen Vitanecke polivky.... nize uvedu jinak par variant...

>   Bud to vyvarim v obrovskym mnozstvi vody a pak je to OK. Jenze je toho
> jaksi moc, sama voda a na dne jen trosicku neceho k jidlu.
>   Nebo tamlze vrazit tak dve polivkove lzicky kecupu a to to taky malinko tu
> slanost zarazi.
Toto me nikdy nenapadlo.... nicmene pro nektere polivky to muze byt   
zajimave...

Asi bych pro poradek polivky trosku rozdelila....

 NUDLOVE POLIVKY
 ~~~~~~~~~~~~~~~
  Recept na zahusteni prosty: Pridej tam ve vhodnou dobu pred dokoncenim
trosku nudli a nemas problemy s ridkosti.

  Vylepseni polivky: Susena petrzel (da se koupit jako koreni), susena
korenova zelenina (nakrajet na male kosticky a ususit nebo mozna se da
nekde sehnat), pripadne je vynikajici cerstva zelenina (nakrajet na kousicky a 
nechat varit ve vode od zacatku, aby byla mekka). 
  Pro mlsouny lze i mit na koleji v kvetinacku neco zeleneho a tam to hodit.

  NeVitana polevky:

  Vezmi petrzel, mrkev, celer, cibuli, cesnek, kedluben .... (pripadne 
nejakou cast z tohoto dle aktualniho stavu lednicky ci penezenky). Oloupej, 
nakrajej na kousky a vhod do vody. Pridej bujony dle mnozstvi vody. Nech 
varit dokud to neni mekke (cim mensi kousky zeleniny, tim lip). 
  Az je to mekke, pridej nudle (nebo nalamane spagety, kdyz nejsou nudle).
  Muzes pridat: susenou zeleninu, suseny cesnek, petrzel, bazalku, oregano, 
susene bylinky, .... fantazii se meze nekladou.
  
  Varianta dve (kdyz neni cerstva zelenina):
 
  Predvareny hrach, soju, cocku ... (pripadne podmnozina). Var do zmeknuti.
POZOR! Nedavat sul, jinak nezmekne (aspon tak mi to rikala maminka.. :-)) ).
  Pridej bujon, nudle (ci spagety).
  Sem se hodi docela dost cesnek (i suseny) a oregano ci majoranka.
  
  Do libovolne varianty se osvedcil na kousky pokrajeny osmahnyuty spek.

 

  NENUDLOVE POLEVKY (mam s nimi sice min zkusenosti, ale nektere presto)
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~

  Zde se musi asi hodne rozlisovat, o jakou polevku jde....

  Gulasova, bramborova a podobne mutace: prihod brambor, pripadne zahusti 
troskou mouky. Mas-li nekde zbytek klobasky, urcite to ji nezkazis.

  Lusteniny: Tak tady se priznam, ze moc vylepseni nevim. Slane jsou fakt 
dost. Jedine vic vody, mouku, osmahnuty chleba..... 

  IMHO nejlepsi reseni pro lusteninove je skryto v predvarene cocce, soji, 
hrachu.... Hod do vody, uvar domekka. Pridej cesnek, majoranku, oregano, 
pripadne tymian. Osol. Pripadne dej i trochu mouky. Proste, jednoduche, 
chutnejsi nez od Vitany. 

  
  Tak snad vam to pomohlo.... Jinak ja razim heslo v tom smeru, ze polivka = 
dam vodu do hrnce a nahazu do ni, co najdu na koleji a hodi se do ni. 
Uvarim, pridam koreni a jim..... zatim to fungovalo vzdycky.

  Veskere dotazy rada zodpovim.

  Mejte se hezky a dobrou chut
                                     Jixipen
  

Search the boards