Posted By: pavelc (and nothing else bothers,) on 'CZtramping' Title: Re: jakej varic? Date: Thu Jun 10 11:39:23 1999 Hmmm... tazke co chces, bombu nebo varic? bomba (mala) je takovej valec, ve kterym je plyn... a nejmenuje se VAR, alebrz treba .. uff jaxe menuje ten muj zlutej??? uz nevim.. VAR2 je varic (malinkej), takze vlatne jen horak, ventil, tryska a trei zahnuty silny draty (asi 2mm) na ktery se poklada treba ten esus... Ja mam VAR2 a tu vetsi ceskou napln (zlutou) a vydrzela mi 14 dni v pohode, jde o to, jak hodne varis... lepsi mozna je mit s sebou neco nahradniho, kdybys to spatne odhadl... Jo a je dobry, pri znovu-plnen9 to neplnit az po hrdlo, ale podle hmotnosti na hmotnost udavanou na obalu, aby ti to pak nekde v horku nebouchlo... (uz se to par lidem prej stalo) U naplne je dobry zjistit si, jak je to s moznosti prorezaveni dna... pokud tam ta moznost je a nechces to na jedno pouziti, ale planujes nove plneni, tak bych doporucoval trvanlivejsi obal... Cizi varice jsou lepsi, obvykle maj o neco vetsi spotrebua vyhrevnost, a hlavne stabilitu (to plati o naplni, na kterou se to obvykla postavi) - tohle mluvi pro mensi naplne, ktery jsou nizsi a tim padem stabilnejsi, nejlepsi je napln s vyklapecima nozickama, plus nejakej dobrej varic, VAR2 je sice lehkej, malej a ma dost malou spotrebu, ale je vysokej a vubec dost nestabilni, dat na nej 5 kilo bych neriskoval... (tak maximalne 2.5 asi?)... pak bych doporucoval nejakej kryt, kterej chrani red vetrem, jinak muzes pocitat s tim, z ebudes 20 minut stavet ohradku z kamenu okolo varice, nez zacnes varit...(na ty cizi se daj snad primo koupit, opet VAR je na tom nejhur, ja ale VAR mam a holt musim dobre vybirat misto, kam ho postavim)... Jinak co se cetnosti vareni tyce... v Rumunsku s emi osvedcil rezim: 4-5 lidi na jeden VAR, rano sypany mliko do vody plus vlocky, kandovany ovoce a tak, aby to bylo sladky (treba med), zahrat (mliko se rychleji rozpusit, rano je dobry mit do zaludkuy neco teplyho, kdyz je na kopcich chladno a je to psousta energie a neni to nic tezkyho)... pak az vecer, zady velky vareni, pokud mozno jidlo, ktery se cely vari v jednom esusu, nejaky polotovary, treba uvarit rejzi a do ni kydnout zavareny maso s omackou, nebo takovy ty pytlikovy omacky z pytliku ... takhle jsme za 14 dni spotrebovali tusim ty dve naplne... (na 4 lidi?) ale obcas jsme varili na ohni, vyjimecne, protoze to je pomaly a tak... PavelC