Posted By: Quasimodo (Quasimodo) on 'CZscience' Title: Re: Cukr Date: Tue Jan 13 13:48:04 2004 Ano, mas zcela pravdu, ze jde pouze o staceni svetla, ale zaroven jsem se u toho Feynmana (i kdyz je to fyzik a ne biolog, takze to mozna neni pravda) docetl, ze ten pravotocivej a levorocivej cukr jsou prave pro vsechno zive ruzne. Ze jenom jeden z nich je organismem zpracovatelny a druhy ne. Takze ano, nemel jsem do toho tahat bilkoviny. Jde mi jen a pouze o to, jestli se ten jev da vyuzit nebo ne. Pripadne jestli to nahodou neni jenom kec. Stejne tak nevim, jestli by vyroba toho biologicky intaktniho cukru nebyla tak silene draha, ze by to nestalo za to... Samozrejme diky za reakci, aspon vim, ze to nekdo cetl a trosicku se nad tim zamyslel :-) > Ahoj, > > ted nevim, jestli to moc nepopletu. Ale myslim si, ze srovnavat > levotocivy/pravotocivy cukr a bilkovinu je blbost. Pokud se nemylim, tak u > bilkovin jde o smer staceni vlastnich spiralovitych molekul, kdezto u cukru > jde o ostaceni roviny polarizovaneho svetla. Cili posvitis napr. vodorovne > polarizovanym svetlem skrz kadinku s roztokem cukru a zjistujes, na kterou > stranu se rovina naklonila. > > DrS > ------------------------------------------------------------------ > To jen aby rec nestala ... - Clovek je nejpomalejsi zname zarizeni typu I/O. Quasimodo