Posted By: Quasimodo (Quasimodo) on 'CZmystery' Title: Re: Krystalizace Date: Tue Feb 3 19:19:50 1998 > Pri krystalizaci kuchynske soli (napr) vznikaji krystaly za konstantni > cas. Ano, kdyz jsou stejne podminky, tak ano. > (pry). Ze pripravim-li roztok soli, naliju ho na misku a merim vcas za jak > dlouho se tam vytvori krystalek (po pridani necistoty) a pokus opakuju o den > > pozdeji, namerene casu jsou stejne. > Toto pry ale neplati u mene obvyklych latek, cili zejmena u nove > vytvorenych molekul. Jejich cas krystalizace pry s kazdym opakovanim klesa. > Ze pry se priroda "uci" vyrabet krystaly te latky. > Tak se chci zeptat, zdali jste o tom nekdo slyseli a pokud ano, jestli je > > to pravda, pripadne jak to overit. Tohle tedy nevim - jako vysvetleni bych mel, ze pokud chces pokus s krystalizaci opakovat, zrejme nalijes na jiz existujici krystalky znova rozpoustedlo. Je jen malo pravdepodobne, ze se ti podari pouzit rozpoustedlo absolutne bez necistot. Tim ze se pokus nekolikrat opakuje, bude narustat mnozstvi necistot v roztoku a tim padem se pravdepodobne zmeni rychlost krystalizace - at uz proto, ze se ti dostaly do roztoku mikroskopicke pevne castecky, ktere pak slouzi jako nova krystalizacni centra, nebo proto, ze se postupne meni slozeni rozpoustedla a tedy take nasyceni nastane pri malicko jinych pomerech. Jenze to by potom asi platilo vzdycky. Kdyz tvrdis, ze se to u beznych latek nestava a jen u nekterych hm,hm... to by me taky zajimalo... - Clovek je nejpomalejsi zname zarizeni typu I/O. Quasimodo