Posted By: Radecek (I Buh ma sve chyby) on 'CZhealth' Title: Re: gmo Date: Sat Nov 21 17:43:18 2015 > To je blbost. Tipuji, ze tak 80-90% je tam proto, aby vyrobce mohl > osrat, co se da, tj. kvalitni suroviny nahradit nejakou chemickou srackou > a tim mohl usetrit par haliru tak, aby to kupovala tlupa nadrzenych > duchodcu. Nekdy si zkus neco vyrobit doma a zjistis, ze z kvalitnich surovin proste dobry produkt nevyrobis, i kdyby ses rozkrajel. Kdyz chci udelat domaci marmeladu, tak jsou druhy ovoce, kde opravdu nemusim pridavat nic chemickeho (mimo cukru), ale takoveho ovoce je hodne malo (napada me jen angrest a rybiz). Do vetsiny musi pridat nejake zahustovadlo, protoze jinak z toho nebudu mit marmeladu, ale sirup. To same plati pri zpracovani masa. Mohu si doma delat domaci klobasky, ale opet se bez chemie neobejdu, protoze maso samo o sobe nema moc chut a bez chemie bude klobasa chutnat jako ovar (ten sice neni spatny, rad si ho dam, ale klobaska je klobaska). > No, vis co, ja treba nakupuju maso bud od dobreho reznika nebo od "bio" > zemedelce v nedaleke vesnici, o kterym od lidi vim, jak naklada se svyma > zviratama. Kdyz varim, tak z cerstvych surovin, protoze me ruzny Jako vesnican ti mohu rici, ze maso z Kauflandu je vetsinou vic BIO, nez to od mistniho zemedelce. Docela by me zajimalo, jak by pricmoudly pan z pekla na taliri hodnotil slozeni napr. silaze, asi by se pri chemickem rozboru zhrozil a klepla by ho pepka. A nevim, cim si myslis, ze ti zemedelci sva zviratka krmi, ale vazne to neni jen jetelicek, co roste na nepohnojene a nepostrikane louce. > dochucovadla > proste nechutnaj. Jogurt, do kteryho naprosto nesmyslne pridavaji bramborovy > skrob, nekupuju (kdyz budu chtit bramborovy skrob, uvarim si bramboru). Ten skrob tam neni nesmyslne, ten skrob je tam proto, aby se tam nemuselo pridavat zahustovadlo v podobe nejakeho Ecka, z ktereho bys dostal koprivku. On totiz nejde vyrobit nizkotucny jogurt, ktery bude jen prirodni a bude husty. Takze bud kupujes poctive tucne jogurty a nebo nizkotucne, ktere jsou holt necim zahustene. Osobne tedy davam prednost tem tucnym, protoze mi chutnaji, ale nemyslim si, ze kdyz nekdo vymeni obsah tuku za obsah skrobu, ze by to bylo v principu spatne. > Chutna to lip, a nenici to cloveku tak zdravi, jako instatni jidla prosrana > glutamatem a maso "nadopovane" antibiotikama... Glutamat je dobrej, at se ti to libi nebo ne. Je to s nim stejne, jako se soli. Sul je prudky jed (mezi Eckama bys neco tak prudce jedovateho hledal marne) a presto si bez ni na jidle nepochutname. A glutamat je to same. Jen je asi 5x mene jedovaty, nez ta sul. Antibiotika jsou v potravinach zakazana, takze si kecy o tom, ze jsou v jidle, nech. Pravdepodobne by detailni test tveho tela odhalil vic antibiotik na kg hmotnosti, nez ma to maso z kramu. > Jedinej demagog jsi tady ty. Jez si klidne, co chces. Ja nevim, proc bych > si mel rozmrdavat zdravi ruznejma chemickejma hnusama, jenom proto, ze > vyrobce chce vic/levneji prodavat. Stejne si zdravi rozmrdavame uz tak i > dost. Zer si co chces. Je mi naprosto jedno, co jis. Ale nesnaz se kecat do toho, co jime, nam ostatnim. Bud je neco zdravi skodlive natolik, ze je vazne zahodno to zakazat - a potom nemam problem s tim, ze se to zakaze. Ale vsichni vime, ze zdravi skodlive je naprosto vsechno, a i takovi jako ty, museji uznat, ze vsechno zakazat nemuzeme. Proste mi vadi vycitky na vyrobce, ze vyrabi neco, co se nekomu nelibi (treba tomu z pekla na taliri), kdyz ten vyrobce vyrabi z toho, co je povoleno a to, co lide chteji kupovat. Pokud to lide kupovat nebudou, vyrobci to nebudou vyrabet. Dam ti priklad. Obcas doma varime polevku. Koupime maso a zeleninu, uvarime to, nakrajime to, pridame nejake nudle a je polevka. Kdyz to delam ja, flaknu do toho dve kostky bujonu, kdyz to vari manzelka, snazi se to ochutit jen soli a bylinkama. Vysledkem je, ze deti manzelcinu polivku nezerou, protoze jim nechutna. Ja ji snim, ale stejne mi ta moje chutna vic. Z tveho pohledu je spatne, ze jime nezdrave, z naseho pohledu je spatne si kazit cely zivot tim, ze budeme jist hnusne veci jen proto, ze jsou o trochu zdravejsi. Kdyz budu tedy vyrobce polevek z pytliku, a budu se ridit tim, ze moje polevky budou obsahovat jen naproste minimum chemie, zkrachuju, protoze moje polevky nebudou skoro nikomu chutnat a nikdo je tedy nebude kupovat. Kdyz nechci zkrachovat, budu tam rvat tu chemii a lidi jako ty, mi to budou vycitat. Radecek