Posted By: deprecated () on 'CZHealth' Title: Re: Alergie na mliko? Date: Tue Aug 10 15:10:17 2004 > > Ja piju normalni cerstvy, tedy neUHT. > A kde ho beres? :-) "Normalni cerstvy" nejde koupit... > Roumen Ono doslo k posunu pojmu: trvanlive mleko = UHT nebo sterilovane cerstve mleko = pasterizovane mleko (zahrate na 60 az 90 stupnu) syrove mleko = tepelne neosetrene Takze za "normalni cerstvy" bych pokladal mleko v lahvi (dnes jiz bohuzel jen v PET) ci v sacku (take neni prilis caste) a nebo ve vysokych krabicich - vetsinou se na nich vyskytuje nejaky napis obsahujici slovo "cerstve". Trvanlive se dostane vyhradne (kdyztak me opravte) v TetraPak krabicich. Chutna jinak, vydrzi dlouho, a ma jen nekolik nevyhod: 1. chut 2. nezkysne, takze nepoznate ze je treba jej vylit (tim nechci rict, ze se zkysane mleko musi hned vylivat). Probiha tam hnilobny proces, sice chutove poznatelny, ale ne kazdy si uvedomi, ze pije hnijici mleko. Melo by se po otevreni vypit do 48 hodin. Syrove mleko v beznem obchodu neuvidime. Pro Roumena mam zpravu - neni jedno, je-li mleko pasterovane nebo proslo-li upravou UHT. Videl jsem pred nekolika lety v TestDnes (v tistene priloze MF Dnes) rozbor a obsahy latek se lisili diametralne. V hlave mi utkvelo cislo 5 % (kdybych ale vedel ceho) u UHT oproti (sice jen par) desitkam procent u "cerstveho"... Byl bych moc rad, kdyby nekdo nasel zmineny clanek a doplnil me presnymi cisly. Uz delsi dobu se po nich pidim. -Depr.