Posted By: rs (Roman S.) on 'CZhealth'
Title:     Re: Cukr
Date:      Wed Aug 29 06:55:41 2007

>      Vidis, a to ten text psal MUDr ;) Dam ti zdarma dobrou radu: drz se

(1) Tak jsem si to teda precetl. Clanek hovori o skodlivosti nadmerneho 
slazeni a v tomto ohledu neprinasi nic prekvapiveho, skandalniho ani noveho. 
Cukr je opravdu pri nadmerne a dlouhodobe zatezi v kombinaci s dalsimi 
vecmi (jako nedostatek pohybu) nebezpecny jed. Napr. 70% amputaci koncetin 
u nas jsou cukrovkari, mezi dalsi mile projevy pokrocile cukrovky patri treba 
ztrata zraku. 

Epidemie cukrovky druheho typu (= te ziskany zivotnim stylem) zachvacuje 
Cesko, protoze uz jsme si zvykli prosedet cele dny v kancelari a ladovat se 
precukrovanou kolou, ale jeste to neumime kompenzovat sportem a slusnou 
stravou.  (Napr. u nas v Olomouci je prakticky nemozne slusne se naobedvat 
- kazda z mnoha restauraci v sirokem okoli kanclu vari tradicni tezkou 
kuchyni nebo o nic lepsi evropskou cinu). 

(2) Ovsem: o trinovem cukru je v clanku jen okrajova zminka bez jakehokoli 
zduvodneni. Vsechny ty zle vlastnosti se vztahuji na jakykoli dodatecne 
pridavany cukr, s belenim to nema co delat a nevidim duvod delat rozdil 
mezi cukrem z repy (ktery se tady ji po generace) a cukrem z trtiny. 

> jako 
> cert krize klasickeho zdravotnictvi a nechod k alternativne naladenym
> doktorum 
> nebo nedej boze tem, kdo praktikuji tradicni cinskou medicinu. Pokud nejsi 

Alternativni medicina je predevsim byznys zamereny na lidi, kteri hledaji 
unik z preracionalizovaneho sveta - a potrebuji pohladit na dusi. Nicmene 
jedovatost nadmerneho slazeni bez pohybu ti potvrdi i kazdy obvodak. 

>      Jinak dekuji, za cele dva konstruktivni prispevky (med a Glukopur), i 
> kdyz ani jeden produkt neni na obvykle pouziti v kuchyni (na peceni) vhodny,
> neb meni konzistenci testa. Bylo fakt naivni domnivat se, ze se tady dozvim
> neco kloudneho (trtinovy vs. tmavy repny cukr), protoze zdejsi osazenstvo se

IMHO je cukr jako cukr. Resenim neni pouzivat 10x drazi Jiny Cukr (tm), ale 
nesladit zbytecne moc. 
 
> o takova prizemni temata jako vyziva (navic zdrava, o hruzo!) ci ekologie 
> (ekologicka stopa vyrobku) nezajima. 

Ekologicka stopa cukru z Jizni Ameriky bude urcite mnohem drtivejsi, nez stopa 
mistniho repneho cukru. 

Btw, pro pestovani cukrovky-repy mape idealni podminky (je v ni snad nejvic 
cukru na jednotku plochy v ramci Evropy). => minimum blokovane plochy a zateze 
z obhospodarovani. Ale hlavne jde o ekologickou zatez z dopravy. 

(Pro pestovani cukrovky-nemoci mame idealni podminky bohuzel take...)

                                                                      -----
Ahoj!                                                           -----------
rs - Roman S.                       ---------------------------------------
===========================================================================

Search the boards