Posted By: snake (:q!) on 'CZbuilding' Title: Re: Sporak a trouba: plyn nebo elektrika? Date: Mon May 7 22:30:56 2007 > Kdyz uz tu nekdo zminoval varne desky - nekdy drive jsem nekde zaslechl, ze > muze deska prasknout, pokud presunete horky hrnec na studenou cast te desky > (= odstaveni hrnce na vedlejsi studenou plotnu). Je to pravda, pripadne jak > resi, aby se to nestalo ? Ja bych rekl, ze to pravda neni. Na sporak mas dnes preci jen minimalne 2letou (a na lepsi i delsi) zaruku a sance, ze by se Ti tohle stalo v prubehu dvou let je prakticky jista. Vetsina sporaku by tedy musela opakovane do servisu a kazdy by ty keramicke plotny pak zakonite prestal prodavat. Dal si uvedom, ze ta spirala o prikonu nekolik kilo taky nezahriva desku zrovna "setrne", cili material te desky na to proste staveny byt musi. Tipnul bych si, ze ta deska muze prasknout, pokud na ni nejak neopatrne spadne tezky ci plny hrnec nejakym nesikovnym zpusobem (=sikmo, ne plnou plochou spodku). Krehkost bude mit asi vetsi nez sporak z kovu, rozdil ale nebude nijak sileny, a v praktickem zivote bude sporak keramickej myslim po 10 letech vypadat lepe nez 10 let pouzivany litinovy ci plynovy... Doma mame drahou keramickou desku jiz vic nez 10 let a vypada stale jako nova, na chate mame prumernou skoro stejne dlouho a vypada take dobre. Jinak mne se jednou stalo, ze jsem dal nedostatecne vychlazenou polevku ve velkem hrnci do lednicky, a musel jsem kupovat nove sklo. Hrnec mohl mit tak 60 stupnu, lednicka ma dejme tomu 10. At jsem dal na rozpalenou keramickou plotnu ale nadobi plne zmrzleho pokrmu (plotna na dejme tomu 200 stupnu, hrnec 0), ci naopak presunul na nerozpalenou cast hrnec, ve kterem jsem smazil )tj. plotna 20 stupnu, hrnec pres 120), nikdy se ani v nejmensim nic nestalo a ani zvukove neozyvalo (pnuti apod.). Ale na tom lednicovem sklu byla legrace to, ze prasklina presne kopirovala spodek hrnce, temer jako bych vykrojil dokonaly kruh diamantovou pilkou. Esteticky velice zajimave, opravdu. snake