Posted By: snake (:q!) on 'CZbuilding' Title: Re: Sporak a trouba: plyn nebo elektrika? Date: Mon May 7 08:45:51 2007 > > Planujeme plynovej sporak a elektrickou troubu. > Sou nejaky argumenty pro elektrickej sporak (varnou desku) > a/nebo plynovou troubu? Nejake argumenty by se urcite nasly, ale myslim, ze tahle kombinace neni spatna. Troubu bych bral urcite elektrickou, da se tam presneji nastavit teplota, vetsina el. trub ma i ohrivani shora ci dokonce i ze stran, muze mit i vetrak (ci vice), gril, atd., coz vsechno vesmes plynove trouby vetsinou postradaji. Plynovej varic nad tou elektrickou troubou je dobrej, je rychlej, vykonnej, energeticky (resp. spis cenove) uspornejsi, ale zato se hur udrzuje, obzvlast teda, pokud Ti tam neco vykypi. No a take je nepatrne mene bezpecny (od plamenu lze zapalit snadneji nez od elektrickeho sporaku a navic plamen muze zhasnout - proti tomu by mela ale fungovat pojistka...). Pokud bys do toho chtel cpat opravdu vice penez, pak je asi lepsi oboje elektricky, muze to mit ruzne vylomeniny jako je casove ohrivani (jak ta trouba, tak sporak), ruzne velka topna telesa, pridavna telesa zvetsujici plosny obsah i vykon (bud je kolem kruhu jeste vnejsi samostatne zapinatelne mezikruzi a nebo je tam takova bocni potvora na ohrivani nadob tvaru pekace)... Ale to nejlepsi je asi na techhle lepsich keramickejch deskach halogen (vicemene infrazaric, zhne stejne okamzite jak plyn a se stejne vysokym vykonem) kombinovany s vhodnou povrchovou upravou, ktera se da uklizet ziletkovym skrabatkem (genialni vynalez, to musim uznat, obzvlast, pokud neco mirne utece)... Skrabat ziletkou se nejspis da kazda z tech desek, ten halogen ale musis trosku pohledat... Pokud bys ale mel volit mezi normalnielektrinou (treba ty litinove) a plynem, pak jdi urcite do plynu. Tady bys totiz nasbiral jen nevyhody: velkou setrvacnost (neprijemne jak pri zahrivani, tak kdyz naopak potrebujes ubrat), cenove neefektivni ve spotrebe, uklid plus minus srovnatelne narocny a porizovaci cena dost podobna... snake P.S. Asi bych si rozmyslil, jak moc se ten sporak bude vyuzivat, dtto trouba. Prislo mi strasne lito, kdyz jsem videl skvelou kucharku pracovat na troube, ktera proste pripalovala, at se s tim delalo cokoli (tj. otacelo, vespod byla cihla, atd.atd.). Davat ale za troubu, ktera se pouzije jen na vanocni cukrovi a jednou za rok na kure 25+ litru, to je asi taky zbytecny...