Posted By: snake (:q!) on 'CZbuilding'
Title:     Re: Sporak a trouba: plyn nebo elektrika?
Date:      Mon May  7 08:45:51 2007

> 
> Planujeme plynovej sporak a elektrickou troubu.
> Sou nejaky argumenty pro elektrickej sporak (varnou desku)
> a/nebo plynovou troubu?

Nejake argumenty by se urcite nasly, ale myslim, ze tahle kombinace neni 
spatna. Troubu bych bral urcite elektrickou, da se tam presneji nastavit 
teplota, vetsina el. trub ma i ohrivani shora ci dokonce i ze stran, muze mit 
i vetrak (ci vice), gril, atd., coz vsechno vesmes plynove trouby vetsinou 
postradaji.

Plynovej varic nad tou elektrickou troubou je dobrej, je rychlej, vykonnej,  
energeticky (resp. spis cenove) uspornejsi, ale zato se hur udrzuje, obzvlast 
teda, pokud Ti tam neco vykypi. No a take je nepatrne mene bezpecny (od 
plamenu lze zapalit snadneji nez od elektrickeho sporaku a navic plamen muze 
zhasnout - proti tomu by mela ale fungovat pojistka...).

Pokud bys do toho chtel cpat opravdu vice penez, pak je asi lepsi oboje 
elektricky, muze to mit ruzne vylomeniny jako je casove ohrivani (jak ta 
trouba, tak sporak), ruzne velka topna telesa, pridavna telesa zvetsujici  
plosny obsah i vykon (bud je kolem kruhu jeste vnejsi samostatne zapinatelne 
mezikruzi a nebo je tam takova bocni potvora na ohrivani nadob tvaru 
pekace)... Ale to nejlepsi je asi na techhle lepsich keramickejch deskach 
halogen (vicemene infrazaric, zhne stejne okamzite jak plyn a se stejne 
vysokym vykonem) kombinovany s vhodnou povrchovou upravou, ktera se da uklizet 
ziletkovym skrabatkem (genialni vynalez, to musim uznat, obzvlast, pokud neco 
mirne utece)... Skrabat ziletkou se nejspis da kazda z tech desek, ten halogen 
ale musis trosku pohledat... 

Pokud bys ale mel volit mezi normalnielektrinou (treba ty litinove) a plynem, 
pak jdi urcite do plynu. Tady bys totiz nasbiral jen nevyhody: velkou 
setrvacnost (neprijemne jak pri zahrivani, tak kdyz naopak potrebujes ubrat), 
cenove neefektivni ve spotrebe, uklid plus minus srovnatelne narocny a 
porizovaci cena dost podobna...

snake 

P.S. Asi bych si rozmyslil, jak moc se ten sporak bude vyuzivat, dtto trouba. 
Prislo mi strasne lito, kdyz jsem videl skvelou kucharku pracovat na troube, 
ktera proste pripalovala, at se s tim delalo cokoli (tj. otacelo, vespod byla 
cihla, atd.atd.). Davat ale za troubu, ktera se pouzije jen na vanocni 
cukrovi a jednou za rok na kure 25+ litru, to je asi taky zbytecny... 

Search the boards